top of page

Міжнародні заходи, Міжнародні виробники

5 вересня 2023 р.

Грузія зустрічає фундуководів України - Частина 1

Розпочався візит делегації українських фундуководів до Грузії, організований проектом ІТС в Україні з метою вивчення кращих грузинських практик вирощування фундука, його післязбиральної доробки, переробки та зберігання.

Зугдіді, Грузія

Розпочався візит делегації українських фундуководів до Грузії, організований проектом ІТС в Україні з метою вивчення кращих грузинських практик вирощування фундука, його післязбиральної доробки, переробки та зберігання.

В состав української делегації увійшли керівники та фахівці відомих фундукових садів України таких як агрохолдинг «ГАЛС АГРО», «ФІЛБЕРТ» (Одеська область), ТОВ «Континент» (корпорація «Агропром Закарпаття, Закарпатська область), ТОВ «Хмельницька універсальна компанія" (Хмельницька область), ТОВ "ГОРІХ ПОЛІССЯ" (Житомирська область),  ФГ «НАТС‘ЕН‘ГАРДЕН» (Київська область), фахівці Української горіхової асоціації.

Програма візиту передбачає відвідання промислових садів, закупівельних пунктів і провідних переробних підприємств Грузії, а також зустрічі з представниками Грузинської асоціації переробників та експортерів фундука (HEPA), Грузинської асоціації виробників фундука (GHGA), Союзу фермерів-виробників фундука Грузії.




Фундуковий дебют Грузії як одного з провідних гравців на світовому горіховому ринку вже давно відбувся.

І сьогодні фундук є однією з основних експортних позицій Грузії, яка входить до п’ятірки найбільших світових експортерів. А згідно з офіційними даними світово асоціації INC (International Nut and Dried Fruit Council Foundation) на підставі п’ятирічного експорту Грузія піднялась на шаблі до 4-го міста в світовому експорті фундука (перші три місця стійко займають - Туреччина, США, Італія).

Програма першого робочого дня почалась з відвідування одного з крупних фундукових підприємств - ТОВ AgriGeorgia.

Компанія AgriGeorgia, заснована в 2007 році, входить до Групи Ferrero і на сьогоднішній день є власником 600 гектарів фундукового саду. Але крім свого фундука, AgriGeorgia здійснює закупівлю фундука у місцевих фермерів-партнерів. Компанія володіє та керує сучасним сушильно-очисним заводом з переробки фундука.  Фахівці ТОВ AgriGeorgia показували власні сади фундуку п'ятнадцятирічного віку, докладно розповіли про технологію обробки їх обробки, про організацію збирання врожаю та подальшої переробки, складування та відправки на експорт.


Наступна компанія, яку відвідала українська делегація, ТОВ Geo Nuts. Засновник цього підприємства Jener Belkania – людина відома не тільки в Грузії, але далеко за її межами, з великим задоволенням показав свої фундукові сади, яких у нього 200 гектрарів та залюбки показав свій завод з переробки фундука.

Jener, або у простолюді Джеккі, більше п’ятнадцяти років займається переробкою фундука та має величезний фаховий досвід в поєднанні з професійними знаннями. «Це вже другий, та більш досконалий завод з переробки фундука, який я побудував» - каже Джеккі.

Підприємство чималеньке: протягом року підприємство може переробляти до 700 - 1000 тон фундука і виробляти різні види продукції (смажені, подрібнені, мелені).


Продукція повністю призначена для експорту, на підприємстві впроваджено міжнародний стандарт харчової безпеки BRC Global Standard, ISO 22000 та інші.

Весь день українську делегацію супроводжували, надавали додаткові пояснення та консультації виконавчий директор Грузинської асоціації переробників та експортерів фундука (HEPA) Леван Кардава (Levan Kardava), міжнародний консультант ІТС Джеймс Фітцпатрік (James Fitzpatrick), фахівець проекту ІТС в Україні Ганна Сирчіна.

Перший день відвідування грузинських підприємств був вкрай насичений тими знаннями та досвідом, який сьогодні потрібний для молодої фундукової галузі, що динамічно розвивається в Україні.

 

Президент Української горіхової асоціації Г.Юдін

Грузія, Зугдиди.

bottom of page