
Виробники України
February 8, 2025
Перший в Україні горіховий органічний виробничий ланцюжок "від саду до прилавка".
…Десять років тому троє друзів-однодумців Ігор Рибалко, Юля Радченко та Олексій Кособоков, об'єднані бажанням посадити сад волоського горіха, створили садівниче підприємство. Назва знайшлася відразу: "ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ" - бо для роботи мозку та для досягнення гарного практичного результату потрібна добра корисна їжа.
ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ ГОРІХОВИЙ ОРГАНІЧНИЙ ВИРОБНИЧИЙ ЛАНЦЮЖОК "ВІД САДУ ДО ПРИЛАВКА".
Тільки самий лінивий ще не писав про безумовну користь волоського горіха для організму людини. В сиву давнину волоський горіх вважався лише їжею для обраних, щоб краще їм думалось, як ще краще жити...
А наразі про користь поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6, які не виробляються людським організмом, але вкрай людині потрібні - вже написано стільки наукових трудів, що скласти їх докупи – величенька бібліотека вийде.
…Десять років тому троє друзів-однодумців Ігор Рибалко, Юля Радченко та Олексій Кособоков, об'єднані бажанням посадити сад волоського горіха, створили садівниче підприємство. Назва знайшлася відразу: "ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ" - бо для роботи мозку та для досягнення гарного практичного результату потрібна добра корисна їжа.
І закипіла робота з підготовки площі саду. А наприкінці 2016 року на родючих полтавських чорноземах було висаджено перші гектари. При закладанні саду було прийнято рішення висаджувати саджанці сортів волоського горіху української селекції, які районовані та адаптовані до агрокліматичних умов зони Лісостепу. Бо друзі-однодумці відразу вирішили, що відмінною особливістю їх саду буде те, що сад вирощується за органічною технологією, навіть відійшли від встановлення краплинного зрошення – тільки природні опади.
Безумовно, цей "спартанський" підхід трохи стримував зростання саджанців, але ретельний догляд за садом, своєчасна обробка лише дозволеними в органічному виробництві препаратами, фахове формування крони, дало свій результат.
Наразі сад волоського горіху ТОВ «ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ» є взірцевим на Полтавщині. На 38 гектарах добре вирощуються такі сорти горіха волоського: Яблунівський, Буковинський, Топорівський, Рудківський, Песчанський. При закладці саду застосовано три схеми посадки: 8х8; 10х8; 10х10. Загальна кількість дерев в саду – 3797. Та й команда друзів- однодумців збільшилась – до них приєднався фаховий агроном Ігор Іванов.
З 2017 по 2020 роки пройшли конверсійний період і отримали у липні 2020 року сертифікат Органік Стандарт, який засвідчує, що земля, на якій росте і розвивається горіховий сад є органічною і відповідає усім вимогам європейського сертифікаційного органу, який представлений в Україні компанією Organic Standart. І сам урожай теж є органічним.
В саду використовуються лише екологічно безпечні засоби захисту від шкідників і хвороб саду, боротьба з бур’янами проводиться механічним способом. Для удобрення використовують гумати, що сприяють не тільки покращенню росту і розвитку дерев, а й підвищують родючість ґрунту. Полив забезпечується тільки за рахунок природних опадів. Основне накопичення вологи відбувається взимку, а підготовка до цього - чизелювання міжрядь.
Навіть зараз, незважаючи на зимову пору, сад справляє гарне враження своєю доглянутістю. Любов садівників до свого саду можливо передалася й горіхам. Наповненість ядра в горіхах понад 50 відсотків.
Тому друзі-однодумці не зупинилися на досягнутому: попереду була основна мета - виготовлення екологічно чистої, органічної ЇЖІ ДЛЯ РОЗДУМІВ. А для цього вже треба було освоювати новий етап - створювати виробництво з переробки волоського горіха.
Для цього директор ТОВ «Іжа для роздумів» Ігор Рибалко особисто відвідав низку європейських виставок, підприємств закордонних колег та виробництв різних брендів. Такий підхід дозволив йому оцінити виробничі процеси в дії та перейняти корисні технологічні нюанси, які згодом було впроваджено на підприємстві в Україні.
Одним із ключових факторів при виборі обладнання стало наявність в Україні офіційного представництва відомого французького виробника - заводу AMB Rousset.
Офіційний представник «Obsttechnik» (доречи теж член Української горіхової асоціації) забезпечив повний цикл послуг: від консультацій і підбору техніки до її встановлення, гарантійного та післягарантійного обслуговування.
Для створення виробництва з переробки горіхів ТОВ «ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ» було закуплено обладнання для мийки, сушіння, калібрування та розколу волоського горіха французького виробника AMB Rousset. У 2024 році виробничу лінію доповнили новою технікою: було доукомплектовано цикл мийки та калібрування, а також придбано у німецького виробника Feucht-Obsttechnik самохідний комбайн для збору OB100A та гідравлічний струшувач VHD (AMB Rousset, Франція).
Я до цього кілька раз вже бував в саду та з задоволенням бачив як він росте. Але сьогодні приїхав побачити новий виробничий корпус агропідприємства і був присутнім на запуску останньої ланки в виробничому ланцюжку виготовлення органічної горіхової продукції «Від саду до прилавку» - фасування горішків в оригінальні стильні пакети.
Нова будівля виробничого корпусу зроблена по німецькій сучасній технології, з фундаментом, на якому стоїть збірний-розбірний алюмінієвий каркас з дахом з легкого технологічно м'якого (тент) матеріалу.
Усередині виробничий корпус, обладнаний з урахуванням строгих сертифікаційних вимог HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), вразив мене своєю чистотою та технологічним порядком, необхідним для виробництва харчових продуктів.
Для фасування придбане сучасне фасувально-пакувальне обладнання з можливістю пакувати горіхи в різні за вагою та розмірами пакети (пропоную обов’язково подивитися на автоматичну роботу цього обладнання - відео додається). Фахівці підприємства вже провели необхідні технологічні узгодження для подальшої реалізації - торгівельна мережа продовольчих супермаркетів «Сільпо», на підставі укладеного договору, вже очікує постійних поставок органічного фасованого волоського горіху від підприємства «ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ».
З великим задоволенням від Української горіхової асоціації привітав засновників ТОВ «ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ» Радченко Юлію Володимирівну, Кособокова Олексія Володимировича, Рибалко Ігоря Валентиновича з їхньою технологічною перемогою - створенням першого в Україні горіхового органічного виробництва замкнутого циклу "Від саду до прилавка" та вручив вищу галузеву нагороду «Лідер горіхової галузі».
За фахову майстерність при дбайливому обслуговуванні горіхового саду, вирощуванню та переробки горіхів з задоволенням вручив головному агроному підприємства Ігорю Іванову новітні фахові видання автора проф. Меженського В.М. «Волоський горіх».
Ще довго тривала розмова про подальші плани розвитку агропідприємства, промислового горіхівництва на Полтавщині, про перспективи усієї горіхової галузі, та зокрема органічного горіхового виробництва.
Промислове горіхове садівництво та організація подальшої технологічної переробки – це перш за все створення щоденно діючого механізму, що складається із взаємопов'язаних агротехнологічних, технічних, фінансових і навіть соціальних питань і докорінно відрізняється від "садочка біля хати".
Кожний раз коли зустрічаючись з такими висококласними фахівцями, як на полтавському підприємстві «ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ», знов та знов переконуюсь, що люди, які працюють у садівництві, виняткові. Вони глибинні і точно люблять те, чим займаються. Тому що дбати про землю, розвивати свою країну без любові до рідної землі – неможливо!
Натхнення, реалізації найамбітніших цілей, здоров’я Вам, наші шановні садівники, миру над Вашими садками та домівками!!!
Президент Української горіхової асоціації Г.Юдін
Полтава, 2025р.